Total Pageviews

Monday, January 14, 2013

Regimul Pentru Ulcerul Gastro Duodenal



In cazul ulcerului gastroduodenal, regimul alimentar joaca un rol deosebit de important, el stand la baza tratamentului acestei afectiuni deloc de neglijat. 
Ulcerul nu se vindeca complet si nici asa de repede; atenuarea simptomatologiei este mai mult aparenta si cresterea cantitativa si calitativa a alimentatiei poate sa redestepte elutia acuta a bolii. Tratamentul medicamentos trebuie continuat inca si in faza de acalmie si chiar cand acesta incepe sa suporte : regimul camat.

Ulcerul este mai frecvent la persoanele al caror regim este sarac in fibre alimentare.

RECOMANDARI
--- Evitati distensia stomacului datorata unor cantitati mari ingurgitate. Se recomanda trei mese echilibrate pe zi si adaugarea a 2 gustari
--- Luati masa pe cat posibil la ore fixe
--- Mancati incet, avand grija sa mestecati bine. Compuşii din glandele salivare vor proteja mucoasa gastrică odată ajunşi în stomac, dar aceasta numai dacă a fost timp suficient ca alimentele să fie pătrunse de sucul salivar, în urma unei mestecări suficiente.
--- Retineti alimentele care v-au provocat neplaceri in trecut si evitati-le
--- Stati jos in timp ce mancati si odihniti-va o ora dupa masa de pranz
--- Nu mancati cu mai putin de 3 ore inainte de culcare. Atunci când un ulceros ia masa chiar înainte de culcare la ora 20 sau 21  ritmul circadian normal de secreţie acidă este deranjat astfel că vor fi secretate cantităţi mari de acid până la ora 2 sau 3 noaptea. Ori, tocmai acum, ulcerosul nu are apărare antiacidă suficientă împotriva acestei secreţii. A mânca între mese înseamnă a permanentiza cauza secreţiei crescute , pentru că toată ziua şi chiar noaptea stomacul va conţine alimente.
--- Includeti o sursa de proteine (lapte, carne, oua, branza) la fiecare masa sau gustare
--- Regimul lacto-vegetarian este permis in primele zile ale bolii numai daca legumele se consuma sub forma de piureuri, pentru a nu fi solicitata masticatia care va produce secretia sucurilor gastrice.
--- Regimul lacto-fainos este in criza dureroasa de ulcer stomacal o prima etapa catre realimentatie.
--- Reducerea durerii  şi asigurarea odihnei de calitate în timpul perioadei de vindecare.
--- Consum de apă suficient între mese, nu la masă.
--- Diluarea conţinutului stomacal şi acţiune de tamponare a acidităţii.
--- Corectarea anemiei, dacă este prezentă. Datorită atrofiei peretelui digestiv se împiedecă absorbţia vitaminei B12 şi este posibilă apariţia anemiei megaloblastice, prin carenţă de vitamina B12.
--- Prevenirea scaunelor anormale şi a lipsei de calciu şi impactul acesteia asupra sistemului osos.
--- Alegeţi alimente care au proteine de calitate şi vitamina C pentru a grăbi vindecarea ulcerului.
--- Coaceţi şi fierbeţi atunci când trebuie să preparaţi termic, evitaţi să prăjiţi. Evitaţi combinaţiile grase şi rântaşurile.
---- Orice problemă legată de glicemie, fie că este diabet fie că este sindrom hipoglicemic ar trebui tratată pentru că există o relaţie fiziologică între glicemie şi secreţia de acid.
--- Supele se vor prepara prin fierberea suficienta a legumelor si zarzavaturilor, zeama fiind ingrosata cu gris, paste fainoase, orez, cartofi sau zarzavaturi trecute prin sita. Se va evita zeama de carne, mai ales in perioada de criza!
--- Legumele se vor servi sub forma de piure, sote, budinca sau sufleu (preparate la baia de apa) la care se poate adauga unt sau ulei crud (retineti ca grasimile permise se vor consuma doar crude, adaugandu-le in farfurie la masa).
--- Carnea permisa se prepara la inceputul bolii doar prin fierbere, inabusire sau sub forma de perisoare fierte la abur. Dupa ameliorarea simptomelor se poate incerca si prepararea la gratar.
--- Alimentele nu se vor servi nici prea reci, nici prea fierbinti.

INTERZIS
--- Alcoolul si tutunul sunt interzise
--- Alimentele si bauturile care contin cafeina (cafea, ceai, cola) –acestea pot creste secretia gastrica. Chiar şi cafeau decafeinată creşte secreţia de acid în stomac.
--- Citricele, rosiile si ciocolata – daca aceste alimente va provoaca discomfort
--- Fructe crude sau acre, fructele cu samburi (nucile, alunele, migdalele, macul)

--- Prajeli
--- piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, dafin, otet, muraturi şi alte condimente iritante.
--- Zahărul şi produsele zaharoase. Zahărul promovează creşterea acidităţii gastrice.
--- Dulciurile foarte concentrate sau prajiturile cu foetaj sau drojdie, prajiturile cu crema
--- Compoturile preparate cu conservant de iarna
--- Aluaturile dospite proaspete, aluaturile fragede
--- Dulceata, serbeturile, fructele crude si paine.
--- Evitati medicamentele care cresc aciditatea gastrica: aspirina, vitamina C, medicamentele antireumatice, unele siropuri de tuse.
--- Carne grasa, sarata, afumata, mezeluri, carnati, supele de carne sau zeama in care fierbe carnea adaugata la alte mancaruri, vanat.
--- Peste gras, sarat, afumat, conserve de peste.
--- Grasimi: untura, slanina, alimente preparate cu grasime incinsa, rantasuri, maioneza;
--- Fainoase: paine moale, paine prajita, paine neagra, galuste de faina sau gris, taietei grasi, pesmet prajit;
--- Zarzavaturi crude, zarzavaturi fibroase, atoase sau cu celuloza dura (castraveti, ridichi, gulii, sfecla, varza alba, varza rosie, fasole uscata, mazare uscata, linte, ciuperci, vinete, rosii (mai ales sub forma de sos sau supa de rosii), legume picante (ceapa, usturoi, ardei iute);

PERMIS
--- Legumele se fierb si se dau prin sita, sau se paseaza bine de tot. Puteti consuma cartofi, legume verzi, fasole, pastai, morcovi si linte.
--- Legume si zarzavaturi fragede, cu celuloza moale: morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde tanara, mazare verde, salata verde, cartofi.
--- Cartofii sunt indicaţi în perioadele de crize şi în afara lor pentru că prin conţinutul alcalin neutralizează acidul din stomac şi prin conţinutul în vitamina C grăbec vindecarea. Doi trei cartofi pe zi pot fi de mare ajutor. Este important să nu fie prăjiţi sau consumaţi în combinaţie cu lactatele.
--- Mei
--- Pastele fainoase se admit in cantitati moderate, cu putin unt imediat dupa ce au fost fierte.
--- Fainoase: gris, arpacas, orez, fulgi de ovaz, paste fainoase; paine (veche de o zi, pesmet, uscata in cuptor, prajita), cozonac uscat, biscuiti, piscoturi.
--- Fructe dulci bine coapte sau fierte si fara samburi sau coaja: mere, piersici, banane, struguri, prune, de preferat coapte  in cuptor sau compot.
--- Migdalele uscate varietatea dulce, bine mestecate protejează împotriva acidităţii gastrice.
--- Sucul de varză proaspătă şi alte zarzavaturi cu frunze verzi (ca salata) conţin factorul AEF care împiedecă eroziunea peretelui intestinal. Sucul trebuie să fie proaspăt, să nu fie fiert. Nu trebuie ţinut mai mult de 2-3 zile la frigider. Se vor consuma 4 sau 5 pahare de suc de varză (pahar de 200-240 ml) pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
--- Sucul sau gelul de aloe vera este de asemenea folosit cu succes în tratamentul ulcerului. Două linguri de gel luate de trei ori pe zi, înainte de masă şi ultima doză înainte de culcare par a inhiba secreţia de acid clorhidric în stomac. După perioada de criză trebuie continuat cu o linguriţă de gel înainte de culcare.
--- Creşteţi consumul de fibre alimentare cum sunt cerealele integrale (grâu, ovăz, orz sau secară) şi cele provenite din legume şi zarzavaturi.
--- Măslinele au un efect de sedare a stomacului. Se pot lua 4 până la 6 bucăţi desărate cu fiecare masă. Trebuie să fie măsline negre coapte şi nu din cele conservate în oţet. Uleiul de măsline poate fi de asemenea folosit, 1 linguriţă înainte de fiecare masă.
--- Carne (proaspata sau congelata) fara grasime, de vaca, vitel, pasare (gaina), iepure de casa. Dupa ameliorarea simptomelor se poate consuma si carne de porc, miel, oaie, alte pasari, cu conditia ca inainte de preparare sa fie curatata de grasime, piei, fascii.
--- Peste alb slab, preparat numai rasol sau pane daca se indeparteaza pelicula de prajeala inainte de consum.
--- Lactate: lapte dulce consumat simplu sau cu fainoase, smantana, frisca, branza proaspata de vaci, cas (de vaca sau de oaie), urda, iar dupa ameliorarea simptomelor si telemea proaspata (se evita in crize branza preparata cu cheag!)
--- Oua proaspete, fierte moi (oul se pune in apa clocotita si se tine 3-4 minute) sau preparate sub forma de ochiuri romanesti ori omleta dietetica (in baie de apa).
--- Bauturi: ceaiuri (de galbenele, musetel, sunatoare, tei), apa minerala plata (neacidulata), sucuri crude de morcovi, mere, piersici.
--- Grasimi: unt proaspat, ulei, smantana, frisca;
--- Dulciuri: lapte de pasare, budinci de gris sau de orez, prajituri de casa cu aluat uscat sau aluat fiert (ecler), pandispan, gelatina de fructe, spuma de fructe, creme de vanilie.






Laptele nu are drept efect neutralizarea aciditatii ci, din contra, are tendinta de a mari producerea de sucuri gastrice. Totusi, la unele persoane laptele pare sa aiba un efect calmant.  Laptele poseda o valoare nutritiva importanta si cand este tolerat, este de o digestibilitate perfecta si se asimileaza usor. Acesta

poate fi inlocuit cu lapte batut, kefir sau iaurt.


No comments:

Post a Comment