Total Pageviews

Monday, January 14, 2013

Ulei de masline - tratamente

Provine doar de la maslinele verzi si poate fi clasificat in virgin (aciditate mai mica de 2%) si extra-virgin (aciditate 0,8%). 


Elemente importante din uleiul de masline
Contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, polifenoli, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila, luteina, etc.



Uleiul de masline este ideal pentru prajit, pastrandu-si valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri.

Previne degenerarea sistemului nervos
Numarul ridicat de acizi grasi polinesaturati intervin in functiile sistemului nervos, prevenind degenerarea sistemului nervos, imbunatatind functiile organismului, memoria si atenti



Previne cancerul
Uleiul de masline contine cel putin 4 tipuri de antioxidanti, care contribuie la neutralizarea actiunii radicalilor care determina imbatranirea pielii si cancerul de piele.
2 lingurite pe zi - diminueaza cancerul de colon, problemele de inima si de stomac (ulcer, gastrita).

Previne bolile cardiovasculare
Uleiul de masline este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si antioxidanti, precum: clofila, carotenoizi si vitamina E. S-a identificat in uleiul de masline un compus numit oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL; astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord.
Are proprietatea de a intarzia procesul de imbatranire, protejand inima si arterele, dizolvand chiagurile din vasele de sange, reducand colesterolul si tensiunea.

Pentru vedere
Consolideaza retina si imbunatateste vederea.

Vindeca durerile de urechiTot mai multe persoane folosesc uleiul de masline ca remediu pentru tratarea durerilor de urechi. Specialistii in ORL recunosc ca acesta este extrem de eficient in tratarea unei astfel de dureri dar si pentru eliminarea cerumenului. Uleiul trebuie incalzit inainte de a fi introdus in ureche, deoarece este mult mai eficient.

Amelioreaza astmul si artrita
Uleiul de masline este un foarte bun agent antiinflamator si o sursa excelenta de grasimi mononesaturate - combinatie care amelioreaza orice inflamatie din organism. Astfel, uleiul de masline diminueaza severitatea simptomelor de astm bronsic si artrita.

Previne diabetul zaharat
Planul nutritional al pacientilor cu diabet zaharat trebuie sa contina o cantitate scazuta de grasime, o cantitate ridicata de carbohidrati si ulei de masline.Consumul de ulei de masline este asociat cu scaderea numarului de trigliceride.
Uleiul de masline contine o cantitate ridicata de grasimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, acest tip de ulei este o sursa importanta de vanadiu, un mineral mai putin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei.

Mentine greutatea corporala
Unii acizi grasi din componenta uleiului de masline reduc pofta de mancare. In plus, acest ulei stimuleaza metabolismul pentru ca arderea caloriilor sa se realizeze intr-un ritm mai rapid.

Amelioreaza sforaitul
Consumarea unei linguri cu ulei de masline inainte de culcare ajuta la lubrifierea muschilor gatului, prevenind sforaitul si amelioreaza senzatia de "mancarime" din gat.

Trateaza dermatita de scutec
Pentru a vindeca dermatita de scutec stergeti usor zona afectata cu ulei de masline cu ajutorul unui pansament steril.

Este un laxativ bland
Daca luati o lingura sau doua de ulei de măsline dimineaţa, în combinaţie cu zeamă de lămâie sau cafea, puteţi previni constipatia fără a vă irita tractul intestinal.


Util in afectiunile stomacului
Creează o peliculă care protejează suprafaţa tubului digestiv şi, graţie conţinutului său ridicat de acid oleic şi calităţilor sale emoliente, el este indicat în stări iritative stomacale şi intestinale, luptând astfel împotriva gastritei şi ulcerului.
Calmeaza aciditatea si durerile gastrice. Este util in tratamentul gastritei si ulcerului gastric.
O linguriţă de ulei de măsline extravirgin luată înainte de fiecare masă vă protejează stomacul împotriva ulcerului şi gastritei.
Favorizează digestia, ajută la absorţia elementelor nutritive, în special vitaminelor şi sărurilor minerale.
Pentru că formează o peliculă protectoare la nivelul intestinului, uleiul de măsline este adesea şi un antidot contra unor substanţe otrăvitoare.
In cazul dispepsiilor cu baza colecistopatica, consumul de ulei de masline poate contribui, pe langă acţiunea de a favoriza secretia bilei si la imbunatatirea digestiei, printr-o actiune mai eficace a bilei asupra grasimilor (lipidelor).
Remedii pentru balonari si arsuri la stomac.
--- 250ml ulei de masline presat la rece, 1kg miere de albine si 4 lamai netratate cu agent de suprafata trecute prin masina de tocat carne. Se amesteca totul si se tine in borcane la frigider. Se iau 3 linguri pe zi cu 30 min. inaintea meselor. Preparatul este delicios.
--- Cura cu salata de patrunjel. Se mananca zilnic, timp de doua saptamani o legatura de patrunjel taiat marunt la care se adauga putin ulei de masline si putina lamaie. Este si un detoxifiant excelent al organismului.
Remedii pentru ulcer
--- Un pahar de suc de aloe (care poate fi strecurat in prealabil) se combina cu 3/4 pahar de miere, precum si cu o cantitate egala de ulei de masline. Acest preparat se pune intr-o sticla si se leaga bine gatul acesteia. Se fierbe la bain-marie (sticla se introduce intr-un vas cu apa care fierbe incet), timp de 3 ore. Se raceste si se pastreaza la loc racoros. Se ia o lingura dimineata, inainte de masa. Se agita sticla inainte de intrebuintare. Acest medicament remediu se pastreaza la frigider (dar sa nu inghete) timp de o saptamana.

Bun pentru ficat
Echilibreaza secretia biliara a ficatului. Normalizeaza colesterolul in sange
O lingură de ulei de măsline, eventual în amestec cu suc de legume sau fructe administrată dimineaţa, este o reţetă simplă ce ajuta în multe afecţiuni hepatice.

Bun pentru fiere
Previne formarea pietrelor la “fiere” (vezica biliara). O lingurita in fiecare dimineata pe stomacul gol previne litiaza biliara, ajuta la eliminarea sucurilor biliare (pentru bila “lenesa”) si amelioreaza afectiunile biliar.
Activeaza secretia hormonilor pancreatici si a bilei intr-un mod natural spre deosebire de medicamente.
Remedii pentru pietre la vezica biliara.
--- 200 grame de ulei de masline, un galbenus de ou, zeama de la o lamie, 40 ml. Coniac natural de buna calitate, 1 lingurita de zahar miere naturala. Se amesteca si se bea cu inghitituri rare. Stati apoi culcat pe partea dreapta, cu picioarele la piept. Urmariti-va scaunul si veti observa ca ati eliminat pietricele.
--- 250 mil ulei de masline se bate puternic cu zeama de la 3, 4 lamai pina ce uleiul devine laptos. Beti acest amestec doua zile la rind. Veti elimina pietrele cu siguranta.


Alte beneficii
- Este util in sindromul de oboseala cronica.
- In cazul algiilor reumatismale, a nevritelor sau a entorselor se fac frectii cu ulei amestecat cu usturoi dat prin razatoare (o capatana de usturoi data prin razatoare pentru 200 g ulei de masline si lasat la macerat 2-3 zile).

No comments:

Post a Comment