Total Pageviews

Tuesday, February 19, 2013

Regimul Hipocaloric part2

Daca este urmata corect, dieta hipocalorica ajuta nu doar in procesul de slabire, ci si in mentinerea starii de sanatate a organismului.

Regimul hipocaloric reuseste, pe langa scaderea in greutate, sa determine si o scadere a tensiunii arteriale si a cantitatii de grasime din organism, micsorand astfel riscul unei morti premature, cauzata de boli cardiace.

Regimul consta in reducerea procentului de grasimi si zaharuri din alimentatie si pune accent pe consumul produselor vegetale. Desi este indicat in special persoanelor care au cu mult peste greutatea normala, ea poate fi urmata de oricine

Se limiteaza doar aportul de carbohidrati si grasimi, nu si cantitatea de proteine.
Din cauza aportului energetic insuficient, pot aparea stari de oboseala excesiva, care, pe termen lung, sunt foarte greu de gestionat. De asemenea, restrictiile calorice excesive pot afecta serios sanatatea muschilor. 
Cea mai buna metoda pentru mentinerea siluetei este sportul, pentru ca activitatea fizica ne modeleaza armonios corpul.
Tipuri de activitati fizice: alergatul, jogging-ul, nord walking-ul, aerobicul, dansul, ciclismul, inotul sau alte sporturi.


Pe masura ce se pierde din numarul de kilograme dieta devine mai stricta.

1 kg greutate la obezi = 2.000 calorii => va slabi 1,75 kg/saptamana
1 kg greutate la supraponderali = 4.000 calorii => va slabi 1,2 kg/saptamana
1 kg greutate la normoponderali = 6.000 – 7.000 calorii => va slabi 0,5 kg/saptamana

Atentie!!! Nu se fac scaderi drastice in alimentatie (proteine, calorii, etc) pentru ca pot aparea dereglari hormonale, malnutritie si in unele cazuri infometarea poate duce la moarte.

In cursul dupa-amiezii, are loc in organism o descarcare fiziologica de insulina care scade glicemia si ne da pofta de mancare, de dulce in special
Inainte de culcare trebuie sa fi trecut cel putin trei ore de la ultima masa.

O dieta echilibrata trebuie sa contina toate cele 3 grupe de nutrienti: glucide, lipide si proteine in proportii adecvate si sa asigure necesarul de vitamine, minerale si apa.

Hiper-proteica – proteinele calmeaza bine si pe timp indelungat foamea, nu cresc glicemia, deci au efect slab de productie de insulina
Hipo-glucidica – glucidele au aport caloric important, cresc glicemia, determina eliberarea de insulina si favorizeaza liposinteza. De asemenea, sunt esentiale pentru metabolismul grasimilor (lipidele ard in focul glucidelor) si sunt singurul suport energetic al creierului, deci consumul lor zilnic este obligatoriu.
Hipo-lipidica – lipidele au aport caloric important , excesul se depune usor in depozite, mai ales in prezenta glucidelor. Sunt esentiale pentru absorbtia vitaminelor liposolubile si pentru sinteza de enzime si hormoni.
Bogata in fibre – legumele, in special cele crude, au aport caloric redus, calmeaza foamea si previn constipatia, sunt bogate in saruri minerale si vitamine.
Fara alcool – are aport caloric important, vireaza metabolismul spre sinteza de grasime de depozit si produce deshidratare.
  
La liber
- carne slaba (vita, miel, pui)
- peste
- legume proaspete
- lapte si iaurt degresat
- branzeturi slabe
- fructe proaspete
- cereale integrale
 
Cantitate limitata dar obligatorie
- amidon
- fainoase (paine, orez, paste, porumb)
- legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole)
- mezeluri slabe
- oua
- branzeturi fermentate
- unt 
- ulei vegetal
- fructe

Interzise
- grasimi
- prajeli
- tocatura
- patiserie
- fast-food
- dulciuri 
- alcool
- alimentele intens procesate (salamul, crenvustii, pateurile, branza topita, cascavalul)
- mezeluri grase
- afumaturi
- conserve
- legume uscate (fasole, mazare, linte)
- maioneza
- dulciuri
- bauturi alcoolice 
- condimente in exces (otet, piper, muraturi).


Micul dejun 
- bogat in proteine si carbohidrati complecsi
- alimente recomandate: lapte, iaurt, cereale, branza, smantana, paine, muschi file, oua fierte, legumele proaspete, ardei gras, castravete, rosie, miere, corn uscat, paine neagra,graham, ridichi, patrunjel, pesmet, chefir, sunca slaba

Pranzul
- proteine slabe, legume proaspete sau fierte si un produs cu amidon
- alimente recomandate: ciorba, carne slaba, peste, cartof, orez, legume, paine, paste cu sos rosu, salate de legume, peste, hrean, suc de fructe cu lamaie, chiftele, biftec, spanac, ciuperci, pilaf, fasole verde

Gustare
- cantitati reduse si pana-n ora 18
- alimente recomandate: putina ciocolata, o cupa de inghetata, un baton de cereale, o crema de vanilie, iaurt cu fructe (150 g), un fruct, un pumn de alune, seminte, un covrig, o mana de sticks-uri, pop-corn, un iaurt de baut, suc de rosii, suc de fructe, biscuite, pesmet, suc de morocovi

Cina 
- doar proteine si legume fara amidon
- alimente recomandate: salata asortata, ton, peste afumat, carne, peste la gratar, legume fierte, lapte batut, corn uscat,  pateu de ficat , ridichi, paine prajita, unt, patrunjel,

Imaginea corporala are nevoie de timp pentru a fi schimbata, deci noua forma va fi luata ca referinta si memorata abia dupa 3 luni de greutate constanta.
In acest timp se vor evita: grasimile, prajelile, zaharul, gustarile suplimentare

No comments:

Post a Comment