Total Pageviews

Thursday, January 31, 2013

Carbohidrati

Sistemul digestiv ii descompune/incearca sa-i descompuna in cate o singura molecula de zahar care este indeajuns de mica pentru a trece in fluxul sanguin. Sistemul converteste carbohidratii mai digerabili in glucoza, deoarece, celulele sunt proiectate sa consume glucoza ca o sursa de energie universala. Sunt ulterior stocati in organism sub forma de glicogen. Un fel de baterie biologica ce stocheaza energia pentru a o folosi atunci cand este nevoie de ea.
Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. 
Se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc.
Carbohidratii sunt impartiti in doua categorii - simplii = corpul absoarbe mai repede carbohidrati simpli, dar ii si arde la fel de repede. -complexi = au o rata de conversie mai inceata, ard mai incet. 
O dieta prea bogata in carbohidrati complecsi - sau in orice alte alimente - creste aportul caloriilor din organism, ceea ce duce in cele din urma la ingrasare.

Carbohidrati simpli
  • Mai sunt numiti si zaharuri simple. Ex: Un cub de zahar.
  • Zaharul rafinat face parte din aceasta categorie.
  • Fructele si laptele sunt carbohidrati simpli dar si sanatosi. Acestea mai contin compusi benefici organismului cum ar fi fibrele si vitaminele.
Carbohidratii complexi (Ca si carbohidratii simpli unii sunt mai bun de consumat decat alti.)
  • Se gasesc in genul de produse, ca cerealele. De exemplu in grau, biscuiti, paste fainoase si orez.
  • Faina de grau, orezul alb, sunt procesate, ceea ce reduce din nutriente, cum ar fi fibrele, desi inca mai contin minerale si vitamine.
  • Cerealele neprocesate contin inca fibre ceea ce ajuta la functionarea aparatului digestiv. Fibrele sunt satioase.
Carbohidrati sanatosi:
  • Avocado
  • Bulgur
  • Cartofii
  • Castraveti
  • Cerealele integrale 
  • Ciuperci
  • Fasole
  • Fructe proaspete
  • Hrisca
  • Ierburi – patrunjel, cimbru, busuioc, rozmarin, etc.
  • Ignami
  • Lactate slabe in grasimi 
  • Laptuci
  • Legume crude si usor gatite 
  • Lintea 
  • Mazare uscata
  • Muraturi
  • Nuci
  • Orezul brun 
  • Orzul 
  • Ovaz
  • Painea integrala 
  • Paste din grau integral 
  • Quinoa
  • Ridichi
  • Seminte
  • Spanac
  • Sparanghel
  • Tarate
  • Telina
  • Turtele si biscuitii de ovaz 
  • Varza
Carbohidrati nu prea sanatosi
  • Bauturile acidulate 
  • Biscuitii 
  • Briose
  • Cerealele rafinate 
  • Crispurile
  • Chipsurile 
  • Covrigii
  • Dulciurile si bomboane
  • Gogosile 
  • Ovazul instant
  • Painea alba
  • Prajiturile
  • Pastele fainoase
  • Siropurile din dulceata
  • Sucurile de fructe
Fructele sunt carbohidrati. Carbohidratii buni din fructe sunt partea care contine coaja si pulpa. Sucul contine zaharul din fructe, numit fructoza.

Beneficii:
  • Ajuta in procsul de slabit = corpul tinde sa nu mai depoziteze energie sub forma de grasimi.
  • reduc nivelul colesterolului,
  • previn constipatia,
  • reduc nivelul trigliceridelor (grasimile din sange),
  • scot toxinele din corp,
  • previn si chiar vindeca diabetul,
  • mentin un nivel optim al glicemiei (zaharul din sange),
  • scad posibilitatea unei boli la inima
  • mentin nivelul energetic ridicat
Carbohidrati vs. Sport
  • Mancati bine cu 2-3 ore inainte de a face o sesiune de antrenamente. Astfel ii veti oferii corpului suficient de mult timp pentru a umple resursele de glicogen
  • Dupa antrenamente aceste resurse sunt epuizate. Corpul incepe sa consume si din proteine (muschi) nu doar din grasimi. Aportul unor carbohidratii complexi dupa terminarea antrenamentelor e deci recomandat.
  • Mesele dese de pana la 5-6 ori pe zi impreuna cu o activitate sportiva, reduce depozitul de grasimi.
  • Carbohidrati simplii pot fi folositi pentru un boost de energie
  • Incercati sa consumati mai multi carbohidrati sanatosi.

Wednesday, January 30, 2013

Alimente ce contin fibre

Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. 
Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea generala a organismului.
- accelerează tranzitul intestinal
- ajuta la detoxifierea organismului
- ajuta la eliminarea grasimilor prin scaun
- previn constipaţia
- previn cancerul de colon
- reduc nivelul zaharului din sange
Consumul insuficient de fibre alimentare imbolnaveste colonul si favorizeaza acumularea toxinelor, generand probleme la nivelul fiecarui organ 



Alune = 3 grame/3 linguri
Avocado = 10 grame
Banana = 2,4 grame/buc medie
Broccoli = 4,4 grame/cana
Capsuni = 3grame/cana 
Cartof cu coaja = 2,5 grame
Curmale = 6,4 grame
Nuci = 3 grame/3linguri
Fasole Neagra = 15 grame/cana
Fasole Verde = 9 grame/portie medie 
Faina de grau integrala = 11,7 grame
Legumele = între 3-5 grame
Linte = 15 grame/200grame 
Mazarea = 7,7 grame 
Mar cu coaja =  3,5 grame
Migdale = 3 grame/50grame
Morcovii = 3,7 grame
Orez Brun = 3,5 grame/cana 
Pastarnac = 6 grame/cana 
Paste Integrale = cantitate foarte mare
Perele = 2,4 grame
Porumb = 3,5 grame
Portocala = 3,6 grame/buc medie 
Pruna = 1gram/bucata 
Rodia = 5,1 grame
Smochine = 6,4 grame 
Spanac = 4,2 grame/cana
Struguri = 12 grame/cana
Taratele = 48 grame
Varza = 2,9 grame
Varza de Bruxelles = 4,6 grame/cana
Zmeura = 6grame/cana  
 

Tuesday, January 29, 2013

Lista plante condimentate

Ajowa
Amchur
Anason (Pimpinella anisum)
Anason stelat (Illicium anisatum)
Angelica
Annatto
Ardei Iute
Arpagic (Allium schoenoprasum)
Arpagic Chinezesc
Asafoetida
Boia de ardei (genul Capsicum)
Boldo
Busuioc (Ocimum basilicum)
Busuioc Indian
Busuioc Tailandez
Busuioc Tamaios
Capera (Capparis spinosa)
Cardamom (Elettaria cardamomum)
Cardamom negru (Amomum subulatum, Amomum costatum)
Canepa, seminte de (Cannabis sativa)
Cassia
Ceapa
Cernusca
Chimen (Carum carvi)
Chimen de Munte
Chimion (Cuminum cyminum)
Chimion Negru
Cimbru (Thymus vulgaris)
Cimbru de Cultura
Cimbrisor (Thymus serpyllum)
Ciumarea
Cocos
Conduras
Coriandru (Coriandrum sativum)
Coriandru Mexican
Coriandru frunze
Coriandru Vietnamez
Creson (Lepidium sativum)
Creson de Para
Cuisoare (Syzygium aromaticum, Eugenia aromaticum, Eugenia caryophyllata)
Curcuma (Curcuma longa)
Curry
Dafin (Laurus nobilis)
Dafin American
Dafin Indian
Degetarita
Dovleac seminte
Fistic (Pistacia vera)
Fenicul
Galangal mic
Ghimbir (Zingiber officinale)
Grauntele Paradisului
Grasita
Grasita de Iarna
Hrean (Armoracia rusticana)
Hasma
Hasmatuchi (Anthriscus cerefolium)
Huakatay
Ienibahar (Myrthus pimenta)
Ienupar (Juniperus communis)
Isop
Lamaie
Lamaita
Lemn Dulce
Lemongrass
Leustean (Levisticum officinale)
Leurda (Allium ursinum)
Levantica
Limba Mielului
Limeta
Limeta Kafru
Limnophila
Loboda (Atriplex hortensis)
Loboda de Gradina
Mac, seminte de (Papaver somniferum)
Macis
Maghiran (Origanum majorana)
Marar (Anethum graveolens)
Maslina
Melisa (Melissa officinalis)
Menta (Mentha spicata, Mentha piperita)
Menta Piperata
Mielarea
Migdala (Prunus amygdalus dulcis, Prunus amygdalus amara)
Mirt
Mirt Lamaios
Mitsuba
Molotru Albastru
Muscata Lamaioasa
Mustar alb (Sinapis alba, Brassica alba)
Mustar Brun
Mustar negru (Brassica nigra)
Nasturel
Nucsoara (Myristica fragrans)
Oregano (Origanum vulgare)
Pandanus flori
Patrunjel (Petroselinum crispum)
Pelin (Artemisia absinthium)
Pelin Negru
Pin seminte
Piper (Piper nigrum)
Piper Alb
Piper de Balta
Piper de Cubeba
Piper de Guineea
Piper de Sichuan
Piper Indonezian
Piper Mexican
Piper Negru
Piper Rosu
Piper Roz
Piper Tasmanian
Piperul Lupului
Piper Verde
Planta Cameleon
Portocala
Praz
Rodie
Roinita (Melissa officinalis)
Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Rucola
Ruta de Gradina
Salcam Australian
Salvie (Salvia officinalis)
Sare de bucatarie
Schinduf, semințe de (Trigonella foenum-graecum)
Scortisoara (Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum)
Scortisoara Indoneziana
Scortisoara Vietnameza
Scortisor
Smirna
Sofran (Crocus sativus)
Sofranas
Sorbestrea de Salata
Stevie (Rumex patientia)
Sumac
Susan, seminte de (Sesamum indicum)
Susan Salbatic
Tamaita
Tamarin
Tarhon (Artemisia dracunculus)
Trandafir de Dulceata
Trufe
Usturoi (Allium sativum)
Usturoi Rusesc
Vanilie (Vanilla planifolia)
Visin Turcesc
Wasabi (Wasabia japonica)
Zedoary

Monday, January 28, 2013

Plante dulci

Artar (sirop de artar)
- contine mangan = necesar pentru reglarea nivelului de zahar in sange si pentru cresterea oaselor
- contine zinc = ajuta la videcarea ranilor, intareste imunitatea.
- sursa de minerale
- inlocuitor al zaharului
- interzis diabeticilor
- poate fi adaugat in ceai, cafea, ca topping pentru clatite sau pentru prepararea blaturilor. 
 
Fenicul
- antidot, folosit in antichitate pentru muscaturile de sarpe
- adjuvant in cazul intoxicatiilor cu plante sau ciuperci toxice si reduce considerabil efectul toxic al alcoolului
- calitati stomahice si antitoxice
- antiseptic
- carminativ (absoarbe gazele linistind astfel crampele)
- sedativ, antiinflamator
- spasmolitic asupra musculaturii netede
- analgezic in cazul colicilor
- galactogog (stimuleaza secretia laptelui)
- antispastic
- expectorant cu calitati stomahice, antitoxice, diuretice
- calmeaza spasmele muschilor bronsici linistind tusea convulsiva si astmatica
- in cazul bronsitei se foloseste sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile gatului
- actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului 
- bun adjuvant in cazul diabetului
- eficient impotriva colicilor
- util in cazul infectiilor renale si urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, in profilaxia hemoroizilor in cazul insuficientei cardiace cu edem, a anorexiei, precum si in anumite tulburari neurovegetative
- rezultate bune pentru tuse, astm, inapetenta si balonari, dar si pentru ochi si pentru cresterea secretiei de lapte
- spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare
- util in curele de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o confera
- pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica
- uleiul de masaj ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si a durerilor reumatice
- intreaga planta este comestibila
- Fructele sunt bogate in ulei volatil (2%-6%) din care 50-70% trans-anetol cu gust dulce, continuand cu fenchon cu gust de camfor,  camfen, limonen, felandren, alfa si µ - pinen, astragol, lipide, aleurona, derivati cumarinici, flavonoide, albumine, zaharuri substante minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterina, substante amare.
- Fructele au valoarea fitoterapeutica si reprezinta un apreciat condiment
- Polenul are o aroma subtila, mai putin dulce
- Se aseamana cu mararul cu care se poate poleniza incrucisat, rezultand seminte lipsite de aroma, motiv pentru care nu trebuiesc cultivate impreuna. 
- Frunzele contin un principiu hipotensiv.
- Uleiul esential are o usoara actiune antifungica asupra dermatofitilor din genul Trichophyton si Microsporum
- Uleiul esential are actiune hormonala care permite regularizarea ciclului menstrual, in special cand acesta este insotit de crampe dureroase, si diminuarea stresului premenstrual si reduce ritmul de crestere a pilozitatilor
- daca se depasesc dozele terapeutice survin aceleasi efecte ca in cazul fructelor de anason.
- contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute
 
Stevia rebaudiana
- inlocuitor al zaharului
- regleaza tensiunea arteriala
- 2-3 frunze/2-3picaturi sau un varf de cutit de pulbere de stevia rebaudiana in ceai

Sfecla roşie
- poate fi un inlocuitor al zaharului. Sfeclele rosii mici si inchise la culoare sunt cele mai dulci.
- eficienta in tratamentul suferinzilor de anemie
- scade tensiunea
- participa la eliminarea toxinelor
- nu este recomandat diabeticilor
- poate fi consumata sub forma de suc
- isi pastreaza calitatile indiferent de modul in care este preparata.

Sirop de mere
- este o alternativa la zahar
- preparare: doua mere taiate in patru bucati, se lasa la fiert la foc potrivit timp de o jumatate de ora. Se lasa la racit, se strecoara. Se pune in sticla/borcan si se adauga 2-3 feliute de hrean (hreanul ajuta in procesul de conservare)

Sunday, January 27, 2013

Plante Amare

Mai sunt denumite si tonice amare, pentru ca majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. Plantele amare contribuie la obtinerea efectelor de stimulare si reglare imunitara, stimuleaza secretia biliara, necesare pentru drenarea ficatului si fierii, accelereaza digestia si ard grasimile. Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este in mod special recomandata persoanelor care sufera de dischinezie biliara (fiere lenesa), pentru cele care au avut sau au hepatita (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicatii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. Bitterul suedez are un spectru mult mai larg de aplicatii (datorita compozitiei sale foarte complexe), printre care actiunea sa de stimulare a digestiei, motiv pentru care este recomandat in special celor cu gastrita hipoacida sau celor care se confrunta cu indigestii frecvente. 

Anghinarea
- Este folosita frecvent in tratarea bolilor hepatice. 
- Frunzele de anghinare au efecte sigure asupra cailor biliare, favorizeaza functia rinichilor, diminueaza colesterolul si continutul de zahar din sange. 
- Recomandata in boli de ficat, nefrite acute, diabet, boli digestive, afectiuni ale inimii, hemoroizi, varsaturi, constipatie, colita. 
- Ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze maruntite si oparite cu o jumatate de litru de apa clocotita. Se lasa la racit, apoi se strecoara. Se bea cu o jumatate de ora inainte de mese. Apoi, bolnavul trebuie sa stea culcat pe partea dreapta timp de o jumatate de ora. 
- Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. 
- Are proprietati antimicrobiene. 
- Contraindicatii: afectiuni renale si hepatobiliare. 
- Dubleaza practic intensitatea efectelor plantelor laxative si depurative, fiind de un imens ajutor in cura de dezintoxicare
 Bitter-ul
 - Este un extract hidroalcoolic, o tinctura din plante medicinale amare. 
- Uneori e numit si „aperitiv amar suedez“ pentru ca e o colectie fara egal de plante amare.  
- Reuneste plante amare pure (gentiana, tintaura, anghinare), amare aromatice (pelin, coada-soricelului, coaja de portocal amar), amare saline (cicoare, papadie), amare mucilaginoase (lichen de Islanda). 
- Este un drenor si detoxifiant extraordinar, ceea ce si explica efectele sale vindecatoare intr-o gama extrem de mare de boli. 
Cicoarea
- Este un tonic depurativ si diuretic
- Mareste si fluidifica secretia biliara
- Antianemic
- Remineralizant
- Vermifug 
- Laxativ. 
- Se utilizeaza in : furunculoza si acnee (sub forma de ceai, in amestec cu radacina de brusture si trei frati patati), angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice, tuse, insuficienta cardiaca, seboree, vindecarea ranilor si taieturilor. 
- O cura de doua saptamani cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcool. 
- Decoctul florilor se folosea contra afectiunilor oculare, iar ceaiul, contra durerilor abdominale, a durerilor de dinti, calmarea durerilor canceroase si scaderea tensiunii arteriale. 
- Din flori, amestecate cu trifoi rosu, se facea un ceai pentru dureri de cap. 
- Pentru ficat si curatirea stomacului se bea primavara sucul stors din frunzele fragede amestecate cu zat. 
- Peste planta inflorita se toarna apa fierbinte si se punea deasupra stomacului ca sa linisteasca durerile. 
- Cicoarea are si un usor efect antibiotic. 
- Frunzele se pot manca in salate, cu lamaie si usturoi. 
- Radacina de cicoare poate fi folosita ca inlocuitor de cafea.
Gentiana
- Cea mai potrivita planta pentru tratarea dispepsiilor este gentiana sau ghintura. 
- Are proprietatea de a mari numarul globulelor albe si rosii, sporind capacitatea de aparare a organismului. 
- Trateaza bolile cardiovasculare. 
- Se foloseste sub forma de extract din radacina uscata. Radacina se taie cubulete si se macereaza in rachiu alb. Dupa o saptamana, se filtreaza si se iau 20-30 de picaturi de extract intr-un pahar cu 6-8 linguri de apa. Cura dureaza 7-10 zile si are ca efect o digestie buna si redarea poftei de mancare. 
- Dupa o indigestie este suficienta o lingurita de extract in jumatate de pahar cu apa. 
- Picaturile de gentiana luate pe o bucata de zahar ajuta persoanele slabite si epuizate dupa calatorii lungi. 
- O jumatate de lingurita de pulbere luata cu un pahar de apa se recomanda pentru combaterea frigurilor si a viermilor intestinali. 
- Cate o lingurita de tinctura de gentiana, de patru ori pe zi, stimuleaza metabolismul si normalizeaza secretia de hormoni tiroidieni. 
Papadia
- Era folosita pentru vopsirea tesaturilor in galben. 
- Frunza se storcea si zeama se punea la bube negre. 
- Radacina pisata bine, prajita in smintina proaspata, se intindea pe o frunza de brusture, se punea in locurile unde se simtea durere reumatica si se tinea 24 ore. 
- Ceaiul din radacina si flori uscate se ia contra durerilor de ficat, a hemoragiei si pentru circulatia sangelui, in boli de rinichi. 
- Zeama de papadie se ia si pentru cei ce sufereau de durere de piept si naduseala. 
- Tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele. 
- 1-2 lingurite de planta intreaga maruntita si uscata se pun in 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. 10 tije proaspete mancate de dimineata, la trezire, dizolva fara dureri calculul biliar. Se poate face acest lucru 10-30 zile zilnic. 
- Din frunze tinere se poate face o salata primavara. 
- Sirop din flori de papadie: se fierb flori timp de 3 minute, se strecoara si se adauga zahar. Se fierbe din nou pentru a primi consistenta de sirop. 
- Sucul proaspat se aplica pe pete, veruci. Amestecat cu morcovi, castraveti, rosii si telina, acest suc e bun pentru toate afectiunile enumarate
 Pelinul
- Contine ulei eteric, bogat in azulena, tanin si rezine, substante cu efecte antiinflamatoare si cicatrizante.
- Pelinul e un remediu forte contra efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive. 
- Pelinul comun sau pelinarita stimuleaza maduva spinarii si actioneaza in congestia cerebrala. 
- Somnambulismul este combatut cu pelin. 
- Este un excelent tonic cerebral. 
- Mareste secretiile gastrice si favorizeaza producerea sucului gastric, redand apetitul si normalizand scaunul. 
- Planta se utilizeaza sub forma de infuzie, cate o ceasca inaintea meselor principale sau sub forma de pulbere, cate 2-5 g/zi, in anorexiile convalescentilor si in dispepsii cu constipatii. 
- Vinul de pelin este un bun remediu pentru tulburarile digestive si-l putem prepara in casa. Se pun 30 g de inflorescente sau de frunze de pelin intr-o sticla de un litru, pe care o umplem cu vin alb. Se lasa leacul la macerat patru zile, apoi se filtreaza. Se consuma cate  50 ml inaintea meselor principale, timp de 15 zile.
- Pentru eliminarea oxiurilor, un remediu cu bune rezultate este pelinul alb sub forma de infuzie, pulbere sau tinctura. 
- Spalaturile vaginale cu ceai de pelin sunt foarte eficiente in tratarea mancarimilor.
Rostopasca
- Contine alcaloizi, vitamina C, ulei volatil, substante de natura flavonoidica si saponozide.
- Stimuleaza activitatea bilei si a ficatului, refacerea celulei hepatice, secretia externa a pancreasului, distruge bacterii si ciuperci parazite
- Are actiune citostatica (buna in tratamentul extern al cancerului de piele)
- Este dilatator coronarian
- Are actune antitumorala. 
- Trateaza constipatia, cataracta, obezitatea, stopeaza tumorile, dispepsia, anemia, anorexia, colesterolul crescut, fierea lenesa, hepatitele.  
- Se poate folosi extern, contra bolilor piele, bataturilor, verucilor (negilor) si a eczemelor care nu vor sa se vindece.
- Frunzele rotopascai au actiune sedativa si narcotica asupra centrilor nervosi superiori, relaxeaza musculatura neteda a vaselor de sange, stimuleaza peristaltismul intestinal si contractiile uterine. 
- Extractele din aceasta planta au remarcabile efecte antibiotice. 
- Curata sangele de toxine si ajuta la cresterea numarului de globule rosii. 
- Pusa in vin (30 g de planta uscata, impreuna cu radacinile, se lasa 1-2 ore in 1/2 litru de vin alb), inlatura icterul. 
- Infuzia se prepara dintr-o lingurita rasa de planta uscata la 1/4 litru de apa clocotita (se opareste doar). 
Tintaura(fierea pamantului)
- Activeaza circulatia sangelui, creste tonusul capilar. 
- Este utilizata pentru combaterea seboreei, matretii, intarirea radacinii firelor de par si regenerarea lui. 
- Se foloseste in boli de stomac si pentru marirea poftei de mancare. 
- Tintaura este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante din flora medicinala româneasca, o planta care spala organismul de toate otravurile. 
- Se foloseste sub forma de tinctura, pulbere, sirop, cataplasme, ceai si vin. 
- Infuzia se prepara din 2-3 lingurite de tintaura maruntita pusa la macerat intr-o cana de apa de izvor, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o cana de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. in final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ o jumatate de litru de preparat, din care se beau 1-2 cani pe zi. 
- Cataplasma calda cu tintaura se aplica in caz de colici renale, dureri lombare si nevralgie sciatica. 
- Tinctura e buna in stari gripale cu febra, dischinezie biliara si balonari, infuzia in intoxicatii alcoolice, pulberea in hepatita virala de tip A, B, C si obezitate. 
- Vinul ajuta in constipatii atone, convalescenta si anorexie. 
- Siropul de planta este adjuvant in leucemie. 
- Baile de sezut si clisma cu infuzie ajuta la eliminarea oxiurilor

Saturday, January 26, 2013

Plante Aromatice

Pe scurt

CHIMEN
Calmeaza durerile stomacale si sporeste pofta de mancare
Semintele de chimen sunt folosite la fripturi, cartofi, supe si salate

CORIANDRU
Ceaiul din coriandu amestecat cu chimen si nucsoara inlatura problemele stomacale si intestinale usoare

LAURUL/DAFIN
Uleiul de laur se foloseste in tratarea luxatiilor si a vanatailor. Fructele de laur sunt de ajutor in tratarea reumatismului
Frunzele de dafin confer o aroma extraordinara supelor, sosurilor si a felurilor pe baza de carne.

LEVANTICA
Levantica uscata este folosita ca ingredient la bai, din ea extragandu-se si ulei.
Se utilizeaza ca ingredient la prepararea bailor, deoarece induce somnul, diminuand starea de stres. Levantica ajuta la problemele legate de tensiune si la durerile de stomac.
Este una din faimoasele “ierburi de Provence”, alaturi de isop, oregano, rozmarin, salvie, cimbru si fenicul.

MENTA
Contine mentol, ca si izma, si este folosita impotriva problemelor stomacale si intestinale.
Aroma proaspata de menta se potriveste bine felurilor de mancare dulci, contribuind, de asemenea, la prepararea unui ceai delicious.

MIRT
Frunzele de mirt contin un ulei esential cu efecte antiseptic, care ajuta in acelasi timp la problemele de respiratie.
Este folosit ca rozmarinul sau ca cimbrul, la carnea pe gratar. Frunzele pot fi pregatite ca cele de dafin. Fructele mirtului pot fi folosite ca ingredient la prepararea sosurilor.

BUSUIOC
Uleiul esential de busuioc calmeaza nervii si alunga stresul.
Este foarte eficient in mentinerea respiratiei proaspete. Adaugati 1 mana de frunze proaspete de busuioc intr-o cana de apa fierbinte , lasati sa stea 15 minute si clatiti-va gura cu acest amestec.
Este folosit foarte des in bucataria mediteraneeana. Se adauga salatelor si pastelor, dar si felurilor pe baza de carne si peste.

MAGHIRAN
Creste ca planta anuala, pe balcoane, in ghivece. Raspandeste un miros placut in amestecul cu alte plante.
Contine substante care ajuta digestia. Ceaiul de maghiran intareste sistemul nervos. Egiptenii antici foloseau maghiranul la dezinfectarea ranilor.
Aroma maghiranului se potriveste foarte bine la supe, cartofi si feluri pe baza de carne.

OREGANO
Planta aromatica folosita la pizza, supe, carne si paste. Oregano se foloseste in amestec cu alte plante aromatice, pentru a obtine faimoasele “ierburi de Provence”.
Substantele amare stimuleaza functia vezicii biliare. Ceaiul preparat din 1 lingura de oregano la 1 ceasca de apa fierbinte amelioreaza problemele stomacale si intestinale.
Uleiul esential continut de oregano se foloseste in compozitia a numeroase produse cosmetice.

ROZMARIN
Este bun pentru digestive si pentru circulatia sangelui. Datorita efectului sau, rozmarinul este utilizat ca ingredient de baza pentru tratarea reumatismului. Planta mai stimuleaza si intareste sistemul nervos.
Uleiul de rozmarin este un ingredient de baza in prepararea parfumurlor si a cosmeticelor. Adaugat in apa de baie, are efecte stimulatoare sexual si ale sistemului nervos.
Datorita aromei sale intense, rozmarinul este un condiment foarte bun pentru carnea de diverse feluri si pentru peste.

VALERIANA
Este utilizata cu success impotriva insomniei, a nervozitatii si a stresului. Efectele sale calmante sunt induse de substanta chimica valepotriata. Valeriana mai contine acid izovalerian, esteruri si taninuri, precum si uleirui esentiale. In timpul perioadelor de nervozitate sau insomnia, o baie cu valeriana inainte de culcare poate aduce relaxarea mult dorita. Se considera ca valeriana stimuleaza si pofta de mancare.
Uleiul de valeriana e folosit pe scara industriala la fabricarea parfumurilor, precum si ca ingredient aromatic in industria alimentara.

Friday, January 25, 2013

Cromoterapia

Toate lucrurile si fiintele au o vibratie proprie cu o anumita frecventa. Acelasi lucru este valabil si in cazul afectiunilor care ne afecteaza sistemul.
Fiecare culoare din spectru vibreaza pe o banda proprie si fiecare parte din corpul uman rezoneaza la o culoare proprie. Existenta celor sapte culori din spectru in lumina aparent incolora a soarelui poate fi probata atunci cand apare un curcubeu sau intr-un laborator optic cu ajutorul unei prisme. 

Cromoterapia sau terapia prin culori este o veche arta a utilizarii culorilor si a luminii in tratarea afectiunilor sau bolilor de orice fel, este un tip de vindecare ce utilizeaza spectrul vizibil de lumina si culoare pentru a remedia starea de spirit.
Cei dintai cromoterapeuti au fost chinezii si egiptenii. Primele forme ale acestei terapii include utilizarea cristalelor colorate sau a luminii solare.
Corpul uman absoarbe lumina care e formata din spectrul de culori. Fiecare culoare din spectru are o anumita frecventa, lungime de unda si energie asociata ei. Acestea pot afecta si mentalul, emotionalul, precum si starea psihica si fizica a omului.

Beneficii
- tratarea icterului de care sufera nou-nascutii;
- intarirea sistemului imunitar si asigura insanatosirea pe cale naturala;
- trateaza conditiile de stress, cum ar fi: insomnia, anxietatea, astmul, devieri de comportament, depresia etc;
- ajuta la recuperare dupa operatii sau boli grave;
- ajuta la cresterea nivelului creativ si in procesul de invatare;
- ajuta mai ales din punct de vedere al starilor mentale;
- recomandata in cazurile de imbatranire prematura a pielii, instabilitate psihica, caderi de energie, oboseala, depresie, anxietate, insomnii, obezitate, deficiente imunitare, tulburari de atentie, tulburari menstruale, scaderi de libido, dureri de cap, umflarea extremitatilor, abuz de droguri, tendinte de sinucidere, probleme articulare, fracturi, arsuri, rani etc.
Pe scurt

Culorile calde, sporesc fluxul energetic si tonifica tesuturile, produc excitatie nervoasa si fericire. Culorile reci incetinesc acest flux, calmeaza nervii.
Culorile neutre curata si dreneaza energia, in timp ce culorile mixte sunt regenerante, nutritive si cicatrizante. 
oboseala sau lipsa de energie
Galben si portocaliu  sunt culori recunoscute pentru proprietatile lor dinamizante
Iarna e recomandata imbracamintea in culori calde (oranj, galben, rosu) si reci in timpul verii (albastru si verde inchis)
Persoanele melancolice sa poarte haine cu un colorit cat mai viu si desene tipatoare.
In camera de dormit trebuie sa predomine albastrul sau verdele foarte deschis
In camera de lucru oranjul sau galbenul imbunatatesc randamentul muncii intelectuale
Pperetii birourilor trebuie vopsiti in oranj sau galben ca de altfel si coridoarele si scarile
In incaperile cu temperaturi inalte nu va fi folosita culoarea rosie, ci numai culori reci (albastru, verde sau violet inchis), care dau iluzia de raceala.
Este important sa oferim corpului si psihicului o paleta variata de culori, avand o garderoba ce contine culori vii, dar si ambientul in care locuim sau lucram, trebuie pus in valoare de culori naturale, linistitoare, ce ne pot echilibra energetic pe plan interior.

Anumite culori ale imbracamintii filtreaza lumina, iar corpul o absoarbe.

Roşu

- Stimuleaza neuronii
-  Energizant, dinamizant
- Creste vitalitatea si stimuleaza circulatia sangvina.
- Stimuleaza glandele adrenale
- Stimuleaza nervii senzoriali
- Imbunatateste circulatia sangelui.
-  Tonifiant, fortifiant
- Stimulant fizic
- Induce efecte subtile, dar intense in functiile de conducere ale creierului si ale sistemului nervos si in multe dintre procesele biochimice si fiziologice
-  bolnavii de rujeola, variola sau chiar scarlatina trebuiesc izolati in camere cu pereti, draperii sau paturi rosii
- Efecte fortifiante
-  Revitalizant
- Se recomanda in doze mici si numai impreuna cu albastru sau verde pentru utilizarea terapeutica.- Potrivita pentru starile de moleseala, oboseala, depresie, tulburari respiratorii, anemii sau dureri reumatice.
- Rosul este afiliat vietii.
- Cald, vivace
- Imbracaminte de culoare rosie pentru stimularea poftei de mancare si in timpul competitiilor de orice fel- Reprezinta nevoia de caldura, nevoia de supravietuire, nevoia de reproducere, de a fi activ si de a munci.
- Conductor termic

Portocaliu

- Este o combinatie de rosu si galben avand efecte mult mai puternice
- Creste rezistenta corpului impotriva infectiilor.
- Utilizat in vindecarea rigiditatii si a spasmelor
- Cresterea rata metabolismului 
- Consolideaza plamanii, splina si pancreasul
- Mentine tensiunea arteriala normala
- Induce emotii linistitoare si entuziasm
- Pentru tulburari de dinamica sexuala
- Culoare tonica
- Excitant 
- Ajuta foarte mult la invatat
- Ajuta in lupta cu deceptiile
- Antidepresiv
- Amelioreaza ipohondria, stresul si dementa  
- Impartaseste bucuria.- Emotional, tactil
- Nevoia de miscare, de mobilitate, de stimulare senzoriala, nevoia de senzualitate si sexualitate ludica.
- Stimulant senzorial - Decongestionant

Galben

- Utilizarea sa prelungita da nastere la aciditate, colite, hemoroizi, creste pulsul si riscul bolilor precum delirul
- Ajuta mecanismele motorii ale corpului
- Stimulant psihic
- Stimuleaza munca intelesctuala
- Utila in intarirea muschilor si in intretinere functiilor digestive
- Stimulant al stomacului
- Stimulant limfatic
- Ameliorează problemele digestive
- Creeaza un tonus ridicat
- Autocontrol
- Eficient in cazul migrenelor.
- Antidiabetic
- Conduce la o crestere generala a gradului de inteligenta si a promptitudinii.- Aduce cea mai mare luminozitate si stralucire
- Aduce bucuria unei zile de vara, aduce energia necesara trezirii costiintei.
- Nevoia de lumina si claritate, nevoia de individualitate proprie, de identitate, nevoia de a reflecta, de a intelege si analiza.

Verde

- In exces are efecte daunatoare asupra tesuturilor musculare si a glandei pituitare
- Dilatare a arterelor
- Impact favorabil in inducerea unei gandiri pozitive
- Util in managementul stresului.- Revigoreza organismul si energiile
- Reduce stresul
- Verde inchis recomandat pentru bolile psihice.
- Echilibrant
- Deschide psihicul şi corpul
- Combate durerile de cap si insomniile
- Deparazitant
- Evoca o senzatie de neutralitate si detasare
- Neutralizant
- Natural
- Antibiotic
- Nevoia de echilibru, de a avea spatiu, de a trai intr-un mediu natural, nevoia de liberate, de independenta si autonomie.

Albastru

- Calmeaza
- Ajuta asimilarea cunostintelor
- Sedativ pentru cei suferinzi de anxietate
- Creste reactia metabolismului
- Utilizat in vindecarea plagilor
- Efecte linistitoare pentru minte
- Anti-stres
- Sprijina functionarea intelectului in timpul practicilor de meditatie.
- Relaxant
- Sedativ
- Linişteşte
- Reface imunitatea scazuta
- Combate durerile, greturile sau insomniile
- Deshide mintea catre nou, inovaţie sau catre spiritualitate.
- Inspira un sentimant de pace, de seninatate si liniste.
- Nevoia de calm, pace, liniste si seninatate. Nevoia de concentrare, atentie si vigilenta.

Indigo

- Recomandata pentru purificarea cromatografica
- Relaxeaza si incetineste sistemul neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.
- Eficienta in terapia contra migrenelor
- Stimulatoare a glandei tiroide
- Ajuta la purificarea sistemului circulator.

Violet

- Mentine concentratia potasiului din organism
- Inhiba tumorile
- Controleaza apetitul dezechilibrat
- Are propietatea de a calma profund
- Hrana pentru psihic 
- Inlatura fricile
- Autoritar, protector 
- Opreste agresivitatea
- Stimuleaza reveriile
- Organizat, structurat 
- Asociat ideii de purificare, stimuland intuitia spirituala
- Este ultima culoare a curcubeului, ca un fel de poarta spre un mister de nedeslusit
- Este legata de transcendenta, lumea spiritului, spiritualitate si religie.
- Nevoia de ghidare, de protectie, de orientare, de a gasi un sens, de integritate.
- Imunostimulator
- Restructurant

Roz

- Tempereaza
- Un bun stimulent cardiac şi diuretic
- Armonizeaza emoţiile
- Calmeaza durerile

Thursday, January 24, 2013

Terapia prin ras

Rasul si surasul reprezinta un bun mijloc de relaxare si totodata de eliminare a unor tensiuni launtrice.
Rasul procura intotdeauna o senzatie de bunastare generala – atat la nivel fizic cat si la nivel psihic – si numeroase tulburari de sanatate datorate modului nostru defectuos de viata pot fi astfel vindecate de o maniera cu totul agreabila. 

Beneficii
- este un stimulator psihic 
- reduce stresul
- combate spasmofilia (provoaca o „furtună biochimica“ binefacatoare in zonele cerebrale care sunt conexe cu controlul emotiilor, conducand la sublimarea anxietatii si antreneaza o relaxare – la nivel cardiac, muscular si vascular – care va contracara excitabilitatea neuromusculara)

- reduce presiunea arteriala
- creste toleranta la durere (postchirurgicala, migrene, artrita, dureri menstruale)
- marireste nivelul de endorfina (“hormonul fericirii”)
- opereaza un veritabil masaj al trasaturilor fetei, contribuind la mentinerea frumusetii si supletii si tonusului acesteia si luptand astfel impotriva «buhairii» fetei (medicul Rubinstein)
- ajuta celulele sistemului imunitar
-  stimuleaza durabil sistemul nervos parasimpatic (atenueaza si poate ajuta in vindecarea astmului)
- favorireaza oxigenarea organismului
- stimuleaza contractiile diafragmei favorizand eliminarea reziduurilor respiratorii
- acţioneaza asupra sistemului muscular
- mareste capacitatea respiratorie (si prin aceasta aportul de oxigen)
- reduce tensiunile musculare si arteriale
- 20 de secunde de ras echivaleaza cu 3 minute de mers rapid
- produce cel putin aceleaşi rezultate ca si exerciţiul fizic si astfel permite atenuarea sau chiar eliminarea simptomelor asteniei psiho-fizice.
- este un excelent exercitiu respirator
- rasul creste secretia salivei si a sucurilor digestive, favorizand contractiile stomacale si intestinale. Bolul alimentar fiind mai uniform si mai complet digerat, vitaminele si mineralele sunt mai bine asimilate

Wednesday, January 23, 2013

Dieta pentru schimbarea metabolismului



Cura dureaza 13 zile, este grea, dar este foare eficienta. Schimbarea metabolismului este asa de profunda incat la sfarsitul dietei se poate reveni la alimentatia normala fara a mai lua in greutate timp de 2 ani. Daca se respecta regimul zilnic punct cu punct, se poate pierde toata grasimea acumulatat in tesuturi. Cura trebuie urmata 13 zile, nici o zi in plus, nici o zi in minus.
Recomandari:
- Orice adaos de aliment in afara celor permise in cura (o bomboana, o guma de mestecat, un biscuit, un pahar de bere sau vin) impune oprirea imediata a curei, fiindca ea nu mai are nici un efect. Cura poate fi reluata abia peste 6 luni.
- Daca nu rezistati sa tineti dieta mai mult de 6 zile (respectand corect prevederile alimentare), opriti-va si reluati cura dupa 3 luni.
- Pentru a putea respecta dieta prescrisa, evitati in cele 13 zile vizitele sau musafirii.
- Daca va chinuie foamea, beti apa, cel putin 2 l/zi.
- Salata verde cuprinsa in dieta trebuie sa fie proaspata.
- Codul (pestele) poate fi inlocuit cu pastrav sau calcan.
- Cafeaua nu poate fi inlocuita cu ceai sau invers.
- Iaurtul natural este cel nepasteurizat, fara adaos de zahar sau fructe.
Ziua 1
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar
- pranz: 2 oua fierte tari + 400 g spanac + 1 rosie
- cina: 200 g friptura de vac + 1 salata cu ulei si zeama de lamaie
Ziua 2
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar
- pranz: 250 g sunca + 1 cutie iaurt natural
- cina: 200 g friptura de vaca + 1 salata cu ulei si zeama de lamaie
Ziua 3:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar + 1 felie paine prajita
- pranz: 2 oua fierte tari + 1 felie sunca + 1 salata
- cina: telina fiarta + 1 rosie + 1 fruct proaspat (mar, para, portocala)
Ziua 4:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar + 1 felie paine prajita
- pranz: 200 ml suc de portocale + 1 cutie iaurt natural
- cina: 1 ou fiert tare + 1 morcov ras + 250 g branza de vaci
Ziua 5:
- mic-dejun: 1 morcov mare ras
- pranz: 200 g cod fiert cu zeama de lamaie + 1 lingurita unt
- cina: 200 g friptura de vaca + 1 telina rasa
Ziua 6:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar + 1 felie paine prajita
- pranz: 2 oua fierte tari + 1 morcov mare ras
- cina: 1/2 pui + 1 salata cu ulei si zeama de lamaie
Ziua 7:
- mic-dejun: 1 ceasca de ceai fara zahar
- pranz: nimic (bea multa apa, ajuta!)
- cina: 200 g cotlet de miel + 1 mar
Ziua 8:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar
- pranz: 2 oua fierte tari + 400 g spanac + 1 rosie
- cina: 200 g friptura de vac + 1 salata cu ulei si zeama de lamaie
Ziua 9:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar
- pranz: 250 g sunca + 1 cutie iaurt natural
- cina: 250 g friptura de vaca + 1 salata cu ulei si zeama de lamaie
Ziua 10:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar + 1 felie paine prajita
- pranz: 2 oua fierte tari + 1 felie sunca + 1 salata
- cina: 1 telina fiarta + 1 rosie + 1 fruct proaspat (mar, para, portocala)
Ziua 11:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar + 1 felie paine prajita
- pranz: 200 ml suc de portocale + 1 cutie iaurt natural
- cina: 1 ou fiert tare + 1 morcov ras + 250 g branza de vaci
Ziua 12:
- mic-dejun: 1 morcov mare ras
- pranz: 200 g cod fiert cu zeama de lamaie + 1 lingurita unt
- cina: 250 g friptura de vaca + 1 telina rasa
Ziua 13:
- mic-dejun: 1 ceasca de cafea + 1 cub de zahar + 1 felie paine prajita
- pranz: 2 oua fierte tari + 1 morcov mare ras
- cina: 250 g pui + 1 salata cu ulei si zeama de lamaie


sursa: .gradinamea.ro